România dă burse, nu comentează
Guvernul Românei a decis, în mod unilateral, să acorde 2000 de burse de studii cu finanţare completă pentru tinerii din RM pentru anul de învăţământ 2007-2008: 850 liceale, 1000 universitare şi 150 postuniversitare.
Partea română îşi menţine oferta chiar şi după declaraţiile - impardonabile şi nejustificate, în opinia noastră - ale ministrului moldovean al Educaţie, Victor Ţvircun, care a motivat respingerea unui acord de colaborare prin faptul că oferta
României ar fi „neinteresantă” şi că universităţile din RM oferă studii de calitate la specialităţi similare. Daniel Tomoni, specialist în relaţii cu publicul din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România (MECT), a declarat pentru BASA-press că „ministerul nu face niciun comentariu privitor la declaraţiile ministrului Ţvircun”.
Metodologia de înmatriculare şi de organizare a examenelor de admitere pentru studenţii din RM va fi definitivată şi făcută publică peste două săptămâni. În prezent, pe site-ul MECT de la Bucureşti - www.edu.ro - este plasată doar oferta de locuri în universităţi pentru tinerii din RM absolvenţi de licee din România, cele mai multe fiind la ştiinţele inginereşti şi economice. Deşi nu vrea un acord cu România, ministrul V. Ţvircun a declarat că RM nu îi poate împiedica pe doritorii de a-şi face studiile peste hotare, indiferent de ţara pe care o aleg aceştia. Dar, în lipsa unui acord oficial, partea română nu va putea organiza primirea dosarelor la Chişinău. Totodată, metoda practicată în ultimii câţiva ani -
România acordă burse de studii tinerilor din RM începând din 1990, din 1992 schimbul fiind reglementat de un acord interguvernamental, însoţit de un protocol anual. În 2002, în al doilea an de guvernare comunistă, odată cu răcirea relaţiilor diplomatice moldo-române, Chişinăul a refuzat semnarea Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei cu România, pe motiv că numărul mare de burse duce la exodul „minţilor” moldovene.
Alina Ţurcanu, TIMPUL
NOTĂ: Ţvircun susţine că România oferă prea multe burse la ştiinţele socio-umane, de care RM nu ar avea nevoie. Noi credem că ministrul ar trebui să accepte cel puţin o bursă, pentru studierea limbii române, de care să beneficieze personal. Dle ministru, chiar şi în „limba moldovenească” e de râsul picilor dintr-a-ntâia să spuneţi: „E vorba de ştiinţele socio-umane care pregătim în suficient în ţara noastră, alte specialităţi care sînt prezenţi în diferite instituţii superioare din RM”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu