marți, 1 mai 2007

Rezolutia Festivalului “Zilele Basararabiei”,Galati, 27-29 aprilie, 2007....by Ina Vorosciuc

In perioada 27-29 aprilie, a.c., Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni “Stefan cel Mare si Sfint” din cadrul Ligii Studentilor de la Universitatea “Dunarea de Jos”din Galati a organizat a cincea editie a festivalului “Zilele Basarabiei 2007”. La manifestare au participat basarabeni din centrele universitare Tirgoviste(Organizatia Studentilor Basarabeni), Constanta(Liga Studentilor Basarabeni), Iasi(Organizatia Tinerilor Etnici Romani din Moldova) si invitatii speciali in persoana domnului Mihai Nicolae, directorul Institutului “Fratii Golescu” si doamnei Stefania Florescu, membru al aceluiasi ONG din Bucuresti.

Prima zi a festivalului a inceput la 7 dimineata cu o plecare la Cahul, unde s-a desfasurat a doua editie a festivalului, organizat in rezultatul colaborarii dintre tinerii din euroregiunea Dunarea de Jos. Studentii de la Universitatea “B.P. Hasdeu” din Cahul i-au primit cu ospitalitate pe invitatii din Romania in incinta restaurantului “Codreanu” din centrul orasului. La masa rotunda ce a adunat studenti si membri ale ONG-urilor Cahul, printre care Nicolae Dandis, presedintele Asociatiei Dialog si fondatorul Centrului ProEuropa si Vladimir Graur, presedintele Asociatiei Studentilor Europeni, s-au discutat problemele si oportunitatile basarabenilor in Romania si Republica Moldova, cu laitmotivul colaborarii transfrontaliere si efortului care trebuie depus in acest sens. Participantii, intorcandu-se dupa amiaza in Galati si-au continuat excursia prin centrul orasului si au vizitat obiectivele culturale, istorice si turistice ale orasului precum: Muzeul de Arte, Casa Memoriala a lui Alexandru Ioan Cuza, Planetariumul, Gradina Botanica, Gradina Publica de linga Complexul Studentesc si Faleza orasului.
A doua zi a avut loc o dezbatere despre promovarea şi informarea a studenţilor basarabeni în cadrul societăţii civile şi dezvoltarea relaţiilor culturale din Republica Moldova şi România (statutului, drepturilor si obligatiilor), studentului basarabean si oportunităţile (de studii-inclusiv în stăinatate, de angajare) in Romania Europeana. Incepind cu ora 16.00 s-a desfasurat un program de lucru pentru studenţii basarabeni, invitaţi la festival in vederea stabilirii colaborarii dintre toate centrele univesitare din Romania. Activitatile artistice au inceput la ora18.00 in Club Cave Cage, unde patru perechi de studenti basarabeni au dansat rumba, vals si au incintat publicul pe ritmuri lente. ”Limba noasta”, “Draga Otee”si “Milord”(Edith Piaf) au fost citeva dintre piesele interpretate de talentele din Basarabia aflate la studii in Romania . In ultima zi participantii au asistat la Sfânta Liturghie oficiata în Catedrala Episcopală, dupa care au avut program liber de vizitare a altor locatii din Galati .
Mihai Nicolae, Directorul Institutului “Fratii Golescu”;
Stefania Florescu, Reprezentantul Institutului “Fratii Golescu”;
Vlad Graur, Asociaţia Studenţilor Europeni, Cahul;
Nicolae Dandis, Presedintele Asociatiei Dialog;
Iulian Munteanu, Presedintele Organizatiei Liga Studentilor Basarabeni, Contstanta;
Anatol Tinica, Vicepresedintele Organizatiei Liga Studentilor Basarabeni, Contstanta;
Elena Curti, Reprezentantul basarabenilor din orasul Targoviste;
Ina Vorosciuc, Reprezentantul Organizatiei Tinerilor Etnici Romani din Moldova ;
Victor Ungureanu, Presedintele Clubului Studentilor Basarabeni si Bucovineni din cadrul Liga Studentilor de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati ;
Marius Cristea, Reprezentantul Ligii Studentilor de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati ;

.

Niciun comentariu: